Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z budyniem i brzoskwinią

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
jajko 4
drożdże 4 dkg
budyń śmietankowy 1
cukier 3/4 szklanki
mleko 3/4 szklanki
olej 1/2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
brzoskwinie 3 szt.
Masa budyniowa:
budyń śmietankowy 1 na 3/4 l mleka
mleko 3/4 litra
cukier 2 łyżki
margaryna 5 dkg
cukier 3 łyżki kopiaste
mąka pszenna 3 łyżki kopiaste
cukier waniliowy 1 op.
kefir 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z budyniem i brzoskwinią

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem 2 łyżek cukru.Brzoskwinie dokładnie umyć i pokroić na ósemki(pestki wyrzucić).Mleko podgrzać z 1 łyżeczką cukru dodać pokruszone drożdże i wymieszać z 1 łyżką mąki pszennej .Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut.Jajka ubić z cukrem. Do miski przesiać mąkę z budyniem wymieszać z solą dodać ubite jajka ,olej,kefir, rozczyn i kilka kropel olejku . Ciasto wymieszać i odstawić przykryte czystą ściereczką na ok. 30 minut.Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miseczki i wyrobić kruszonkę. Ciasto wyłożyć na większą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Na wyrównanym cieście rozsmarować ugotowany, przestudzony budyń.W budyń lekko powciskać pokrojone brzoskwinie.Na wierzchu posypać kruszonkę.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LoLa 09.05.2013 06:12
lubię takie drożdżówki
Monika-twin 29.03.2013 06:05
fajne połączenie
Katarzyna59 21.08.2012 19:59
smaczne
PaniMISIOWA 14.06.2012 22:09
pyszne ciasto
smakowita 17.02.2012 20:23
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak