Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gniazdka z mięsem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na ciasto:
masło 1 kostka
mąka 1,5 szkl
jajko 8 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól do smaku
mięso mielone 500 g
cebula 1 szt
papryka 1 szt
czosnek 1 ząbek
Kukurydza z Puszki 1/2 op
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Gniazdka z mięsem

Zagotować 1,5 szklanki wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, Rozcierać masę łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć garnek z ognia. Gdy masa przestygnie, ciągle ucierając wbijać po jednym jajku. Utrzeć ciasto. Nabierać łyżką małe porcje i układać, spłaszczając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w pewnej odległości od siebie). Piec ptysie ok 25 min w piekarniku nagrzanym do temp 220 stopni. Na patelni podsmażyć mięso, dodać posiekany czosnek, cebulę i paprykę. Dusić 15 min, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z kukurydzą. Upieczone ptysie przekroić na pół, każdą połówkę napełnić mięsem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 08.11.2013 07:43
fajny pomysł
RenataZ-et 20.05.2012 17:15
świetne
suzana 14.09.2011 16:40
pych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak