Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z borówkami amerykańskimi i bezą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
cukru 15 dag
jajko 3 szt
cukier wanilinowy 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 15 dag
proszek do pieczenia 0,5 łyzeczki
Goździki całe Prymat szczypta
cynamon szczypta
Nadzienie:
borówki 60 dag
mąki ziemniaczanej 2 łyżki
cukru 1 łyżka
białko 4 szt
cukru 2 łyżki
rum 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z borówkami amerykańskimi i bezą

W misce ubić na puszystą masę żółtka z cukrem ,solą i cukrem waniliowym.Dodać tartą bułkę ,proszek do pieczenia,rum i przyprawy.Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą z żółtek.Wyłożyć ciasto do tortownicy i piec ok 20 min.
Borówki umyć ,osączyć,osłodzić i zagotować w garnku,dodając 1-2 łyżki wody.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z małą ilością wody ,dodać do borówki ,zagotować, a następnie ostudzić.
Na upieczonym i lekko ostudzonym cieście ułożyć borówkę .Białka ubić na sztywno, dodać cukier.Masę włożyć do szprycy i wyciskać bezy na cieście.Piec jeszcze 7 min i pozostawić w piekarniku do wysuszenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 25.07.2012 16:19
skonsumowalbym duza ilosc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak