Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ćwiartki kurczaka po węgiersku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ćwiartka z kurczaka
cebula
smietana 18%

Przepis i sposób przygotowania na: Ćwiartki kurczaka po węgiersku

SKŁADNIKI:

ćwiartka z kurczaka - 2 sztuki,
cebula - 2,
śmietana 18% - 200ml,
pure pomidorowe lub przecier pomidorowy - 10 łyżek,
czosnek - 3 ząbki,
olej,
vegeta,
maggi,
papryka słodka mielona - 2 łyżeczki,
maka - 2 łyżki,
oregano lub inne zioła do smaku,
sól,
pieprz,
cukier do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć vegetą i pieprzem ziołowym. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z obu stron, do zrumienienia. Przełożyć do dużego rondla. Na tłuszczu po mięsie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodać przecier, paprykę mieloną oaz rozdrobniony czosnek. Dodać 125ml gorącej wody, wymieszać i powstałym sosem zalać mięso. Dusić pod przykryciem przez godzinę, lub nieco ponad. W śmietanie dobrze rozpuścić mąkę. Połączyć z pomidorowym sosem, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami do smaku. Podawać z makaronem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szyba 13.09.2011 18:39
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak