Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czeskie knedle ze słoniną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 125 g
słonina 40 g
mąka 45 g
jajko 1 sztuka
zer zółty 12 g
sól

Przepis i sposób przygotowania na: czeskie knedle ze słoniną

Słoninę pokroić w kostkę, stopić tak, aby skwarki nie były twarde. Bułkę pokroić w kostkę. 2/3 ilości bułki wymieszać z połową stopionej słoniny bez skwarek, usmażyć grzanki na złoty kolor. Mleko roztrzepać z jajem, włożyć ostudzone grzanki, dodać pozostałą ilość bułki. Gdy bułka napęcznieje, posolić, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Zagotować wodę, osolić. Z masy formować, ręką namoczoną w mące, gałki wielkości małych jabłek. Pierwszą gałkę wrzucić do gotującej się wody dla sprawdzenia czy ciasto nie jest zbyt rzadkie- gdy jest dodać mąki. Knedle gotować pod przykryciem na małym ogniu pół godziny. Wyjmować łyżką cedzakową, dokładnie osączać, polać resztą słoniny ze skwarkami i posypać startym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak