Filet z piersi kurczaka z sosem wiśniowym

Filet z piersi kurczaka z sosem wiśniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    4 szt
  • marchewka mini Hortex

    450 g
  • oliwa z oliwek

    10 ml
  • kolendra cała

    0,5 łyżeczki
  • masło

    2 łyżki
  • upalone pesteki dyni

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • wiśnie bez pestek

    200 g
  • winiak

    50 ml
  • miód

    3 łyżki
  • żelfix

    1 łyżeczka
  • pieprz biały Prymat

    1 szczypta
  • imbir

    0,5 łyżeczki
  • jabłka prażone

    2 łyżki
  • wino czerwone

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku stopić 2 łyżki masła, dodać marchewkę mini i prażone jabłka. Całość osolić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.

Wiśnie włożyć na patelnię, dodać miód, czerwone wino i winiak, a następnie podgrzewać do momentu odparowania wody i doprawić do smaku. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić go dodając łyżeczkę żelfix’u.

Piersi z kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek, imbirze i kolendrze, odstawić do lodówki. Po około 2 godzinach mięso wyjąć z marynaty, odsączyć i usmażyć na patelni. Przed usmażeniem można obtoczyć je w ziarnach sezamu lub płatkach migdałowych.

Filety z kurczaka ułożyć na smażonej marchewce, polać sosem wiśniowym i posypać palonymi pestkami dyni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

07.10.2013 10:49
Przepis wypróbowałam wczoraj, bardzo dobre. Piersi podałam z ryżem.

irenka

14.02.2012 12:14
smaczne

Anna146

29.01.2012 09:18
oryginalny pomys? na obiad

artur7

02.12.2011 10:58
apetytycznes

kotlet

27.11.2011 22:17
filecik na słodko- muszę wypróbować

isetta

03.10.2011 16:01
bardzo ciekawy przepis

Anna146

12.08.2011 06:51
to może być niezłe

Adamorek

05.06.2011 16:12
mniam

Rogalik

23.05.2011 17:11
musi być smaczne

Bart

21.02.2011 22:11
rewelacja:) spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat