Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

razowe racuchy z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
mąka pełnoziarnista 1 szklanka
mleko 1 szklanka
drożdże 0,3 opakowania
cukier 3 łyzka
jabłko 1 sztuka
masło 1 łyżka
cynamon Prymat
cukier puder
konfitura wiśniowa
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: razowe racuchy z jabłkami

Z niewielkiej ilości mąki, mleka, cukru i drożdży(ok 1/3-1/4 opakowania) trzeba przygotować zaczyn (wszystko razem utrzeć, tak żeby miało konsystencję śmietany i odstawić w ciepłe miejsce).
Jabłko trzeba obrać i zetrzeć na tarce.
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość wszystkie składniki oprócz masła klarowanego łączymy ze sobą na gładką masę. Chwilę wyrabiamy i dodajemy masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce na chwilę.
Smażymy na rozgrzanej patelni, niekoniecznie na oleju (zdjęcie główne smażone na patelni teflonowej bez tłuszczu, drugie - na oleju). My lubimy z cukrem pudrem, odrobiną cynamonu i konfiturą wiśniową (oczywiście domową).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

banditka 15.11.2011 19:56
ciekawe, mam właśnie zakupiony zapas maki razowej to może sprobuję :)
pawel6 13.09.2011 15:05
Dawno nie jadłem takich racuchów...
sylwia / sytofala 12.09.2011 22:16
smaczne i zdrowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak