Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie opiekane w zalewie wg Buni :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

8 małych świeżych śledzi ( oczyszczonych - wypatroszonych - bez głów ),mąka
1 szklanka octu,1,5 szklanki wody,Szczypta cukru,1 łyżeczka sosu sojowego
papryka czerwona 2 łyżki
kapary 2 łyżki
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyzeczka
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie opiekane w zalewie wg Buni :

Śledzie umyć , osuszyć , posolić , posypać pieprzem .Oprószyć mąką . Obsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączyć . Ułożyć w zamykanym pojemniku ( lepiej w płaskim bo w słoiku ryba może się przy wyjmowaniu połamać ).
Przygotować zalewę z octu, wody , sosu sojowego, szczypty soli, cukru, pieprzu , kaparów, liści laurowych , ziela angielskiego , gorczycy , pokrojonej w ,,piórka „ cebuli i papryki . Zagotować zalewę , ostudzić i zalać nią rybę . Zamknąć pojemnik i zostawić w lodówce na 3 dni.
Moc zalewy zależy od upodobania – można dać mniej octu, dosłodzić , doprawić mocniej pieprzem .
Podawać śledzie wyjęte z zalewy najlepiej z ciemnym pieczywem z masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noculos 30.04.2012 20:35
to musi byc super
noculos 30.04.2012 20:35
to musi byc super
czekoladka_m 15.03.2012 13:49
ale miks skałdników, pychota!
ZEWA 06.02.2011 15:14
oj leci ślinka, leci
Myszka75 04.11.2010 09:08
aż ślinka mi leci:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak