Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z miętowo - bazyliowym pesto

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron wstążki 100 gram
mięta liście 10 sztuk
kolendra listki 1 sztuka
słonecznik ziarna 30 gram
czosnek ząbki 3 sztuki
sok z cytryny 1 łyżeczka
orzeszki pinii 1 łyżka
parmezan starty 2 łyżki
bazylia 50 listki
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z miętowo - bazyliowym pesto

Starannie umyte i osuszone w suszarce do sałaty listki bazylii, kolendry i mięty wkładam do dzbanka blendera, dodaję ziarna słonecznika i przeciśnięty przez praskę czosnek i miksuję. Następnie dodaję tarty parmezan, sól i oliwę, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, uważając, aby się nie przypaliły.

Makaron gotuję w dużej ilości osolonej wody zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzam zachowując 1-2 łyżki wody, w której się gotował. Makaron przekładam do garnka, dodaję 2-3 łyżki miętowo - bazyliowego pesto i delikatnie mieszam. W razie potrzeby dodaję łyżkę lub dwie wody, w której gotował się makaron. Makaron rozkładam na talerze i posypuję uprażonymi orzeszkami.

Jeśli zostanie mi pesto, to przekładam je do słoiczka, powierzchnię zalewam łyżką oliwy z oliwek. Szczelnie zamknięty słoiczek przechowuję w lodówce do 2 tygodni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 25.08.2013 12:00
pyszne danie ,lubimy takie !
Granita 27.06.2013 19:45
wygląda super
Grazyna0211 14.06.2013 14:47
bardzo lubię makaron z pesto muszę wypróbować Twój pomysł na pesto z dodatkiem mięty
barbara11561 28.02.2013 11:34
lubię takie makarony:)
anemon 08.01.2013 14:40
Mięta nie jest dominującym smakiem, a jedynie ciekawie go "podkręca". Moim zdaniem warto wypróbować.
alaaa 07.01.2013 21:33
ta mięta mnie ciekawi
anemon 27.12.2012 09:22
W smaku dominuje bazylia, a mięta jest tylko delikatnie wyczuwalna, ale fajnie odmienia smak klasycznego pesto.
caralajna 27.12.2012 07:55
takiego jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem smaku
anemon 14.08.2012 23:17
Polecam.
Elżbieta17 02.05.2012 17:07
super:)
Monika78 07.04.2012 22:31
ciekawe przepis..takiego pesto jeszcze nie jadlam..
IZABELA29 16.03.2012 08:02
bardzo takie lubię
ben-ka 13.01.2012 09:10
pewnie by mi smakowało:)
IZABELA29 09.11.2011 08:39
smacznie wygląda
MAR3STA 21.09.2011 23:00
apetyczne danie
joanna77 16.09.2011 21:05
mniam
Robert10 16.09.2011 17:47
fajne
caroline1983 14.09.2011 21:41
zapowiada się bardzo aromatycznie :)
gosia47-47 13.09.2011 09:09
dobre
Magdalena1110 13.09.2011 07:59
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak