Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe pomarańczowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
cukier 1 szkl
mleko pół szkl
oliwa 2 łyżki
drożdże 5 dag
mąka 10 dag
cukier puder 1/3 szkl
masło 1/4 kostki
woda 1 (z kwiatów pomarańczy)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe pomarańczowe

W ciepłym mleku rozpuszczamy odrobinę cukru oraz drożdże. Kiedy drożdże zaczną rosnąc, mieszamy je z resztą składników i wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy je jeszcze przez kilka minut, formujemy w bochenek i układamy w blaszce.
Z maki, cukru i masła wyrabiamy kruszonkę i posypujemy ciasto.
Zostawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy 30 min w 200st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 30.09.2011 15:13
dziękuję
dorlil 12.09.2011 21:19
świetne
halinka1011 12.09.2011 20:35
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak