Przepis i sposób przygotowania na: Łazanki z kapustą : wg Buni
Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe . Gotować przez 2 godziny . Grzyby namoczyć , zalać wodą i ugotować . Odcedzić ( wodę z gotowania wlać do kapusty ) . Grzyby drobno pokroić .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim grzyby ( ok. 5 minut – mieszając ), wrzucić do kapusty . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 2 godziny . Doprawić pieprzem i maggi .
Najlepiej jest makaron zrobić hurtem w większej ilości , dobrze wysuszyć i mieć gotowy w zapasie . To samo z kapusta z grzybami – zrobić w wolnej chwili gar ( bez dodawania kminku ) . Ostudzić , podzielić na porcje i zamrozić . Gotową wyciągać w miarę potrzeby i używać jako podstawę bigosu , farsz do pierogów , krokietów , do łazanek z kapusta czy jako dodatek do pieczonych mięs . Jest gotowa tylko podgrzać i robić to na co akurat ma się ochotę .
Jeśli nie ma domownika który lubi i umie robić makaron można kupić gotowe łazanki