Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z paprykowymi ziemniakami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pół kg
Papryka słodka mielona Prymat
oliwa
ziemniaki 1 kg
cebula
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z paprykowymi ziemniakami

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy.

Do mąki wsypujemy szczyptę dużą soli i papryki, kilka łyżek oliwy i podlewamy ciepłą wodą wyrabiając gęste, elastyczne ciasto.

Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na oliwie.

Ziemniaki rozdrabniamy malakserem, mieszamy z cebulką i spora ilością pieprzu, papryki i soli sprawdzając smak.

Ciasto dzielimy na kilka części. Po kolei wałkujemy każdy kawałek na cienki placek, wycinamy dużą szklanką kółka, nadziewamy farszem i zawijamy brzegi lepiąc pierogi, które układamy na posypanym mąka blacie.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 11.01.2012 11:59
dziekuję
Zoso 10.01.2012 22:23
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak