Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placuszki z cukini

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1-2 sztuki
ser żółty 150 g
jajko 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
szczypiorek 0,5 pęczka
mąka (ile zabierze)
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: placuszki z cukini

Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy pestki.


Cukinię i ser ścieramy na drobnych oczkach tarki (tych samych, na których ścieramy ziemniaki na placki ziemniaczane), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, jajko, przyprawy i mąkę (mąki dodajemy tyle, aby ciasto miało taką samą konsystencję, jak to na plaski ziemniaczane).

Wykładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej formując niewielkie placuszki.

Najlepiej smakują na zimno

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 19.04.2012 12:20
super
marcinek 08.11.2011 12:19
Super
Katarzyna/kate1980 23.10.2011 14:01
uwielbiam takie
kate.500 27.09.2011 14:55
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak