Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurczaka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak pieczony 600 g
ryba 1 szklanka
groszek konserwowy 1/2 puszki
koperek 5 łyżek
sól do smaku
bulion 1/2 szklanki
pieprz
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurczaka

Umyty i odsączony ryż gotujemy 10-15 minut w 2 litrach osolonego wrzątku. Po ugotowaniu hartujemy go zimną wodą, by ziarna się nie sklejały i osaczamy na sicie. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej, wkładamy pokrojony w kostkę koperek i mięso z kurczaka, chwilę smażymy i mieszając, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso się zarumieni wlewamy bulion i gotujemy wszystko na małym ogniu 1-2 minuty. Po tym czasie wrzucamy ugotowany ryż i osaczony z zalewy groszek. De­likatnie mieszamy zawartość garnuszka, przykrywamy pokrywką i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 7-10 minut. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olivka 14.09.2011 08:18
Przepraszam ale wkradł mi sie błąd, przy składnikach powinna yć 1 szklanka ryżu a nie ryba jak wyskoczyła:-)
Paweł13 12.09.2011 12:44
lubie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak