Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok z buraczków

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 3 kg
sok z cytryny do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sok z buraczków

U mnie ten sok powstaje jako produkt uboczny przy robieniu buraczków z chrzanem na zimowe zapasy,a doskonale się nadaje do czerwonego barszczu.

Buraki ugotować w skórkach ,obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub zetrzeć robotem, delikatnie odlać nadmiar soku (ale tak, aby buraczki nie zostały nam za suche)
Odlany sok z buraków zakwaszamy sokiem z cytryny ,doprawiamy sola i pieprzem,wlewamy do butelek i gotujemy butelki do 5 min od zagotowania wody , przechowujemy w chłodnym miejscu .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 05.09.2012 09:06
zalecany przy anemii jak dobrze pamietam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak