Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy smalec

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 0,8 kg
cebula 1 szt
sól
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy smalec

Słoninę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rozgrzanego rondla o grubym dnie, smażyć na wolnym ogniu. Gdy skwarki będą już dobrze wytopione wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, pokrojoną w kosteczkę lub cienkie pióra cebulę dodać pieprz oraz odrobinę soli (można też np. przyprawę do wieprzowiny, która całkowicie zmienia smak smalcu) i dobrze wymieszać. Wlać do kamionkowych naczyć, pozostawić do ostygnięcia. Smalec jest najlepszy ze świeżym pieczywem i oczywiście kiszonymi ogókami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.12.2011 17:26
Robię taki swojski smalec i też polecam.
madi356 13.12.2011 20:59
ja też przepadam :)
pacpaw 22.11.2011 22:09
przepadam za takim
IZABELA29 03.10.2011 08:51
pyszny ........
BernadettaP 12.09.2011 08:28
Oczywiście pokrojoną w kosteczkę lub cienkie pióra cebulę dodajemy wtedy, gdy przyprawy, a więc kiedy skwarki są już dobrze wytopione:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak