Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Zebra

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna do pieczenia 259 g
mąka 3 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 5 sztuk
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżki
cukier wanilowy 1 sztuka
oranżada 1 biala

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Zebra

Margarynę rozpuścić na małym ogniu w niewielkim rondelku. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać przez drobne sito. Następnie w miseczce ucieramy jajka z cukrem, dodając powoli mąkę, oranżadę oraz rozpuszczoną w rondelku margarynę. Podczas dodawania składników należy cały czas mieszać i pamiętać należy by mieszać tylko w jedną stronę najlepiej zgodnie ruchem wskazówek zegara. Powstałą jednolitą masę dzielimy na dwie części. Po pierwszej dodajemy łyżkę mąki i mieszamy, do drugiej 2 łyżki kakao i również mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie formę wysmarowujemy margaryną i posypać można również bułką tartą, i wlewamy do niej na przemian 2 masy. Jedna na drugą, zataczając kręgi wylewającym się z misy ciastem. Pieczemy w piekarniku w 160 stopniach Celsjusza przez 1h,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olivka 19.09.2011 09:30
smaczne!
Marlena/Kinia 12.09.2011 13:43
bardzo smaczne, polecam
1j1o1l1a1 12.09.2011 11:04
trzeba cierpliwości i ciasto na przemian wlewać łyżką (np po 3 łyżki) , wtedy wyjdą cieniutkie paseczki:)
pioge7 12.09.2011 09:27
mnie nie wychodzi nigdy ładne w środku :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak