Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w pomarańczach

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 2 kg
ziele angielskie 1 łyżeczka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
olej 1/2 szklanki
pomarańcza 1 sztuka
Goździki całe Prymat - wedlug uznania
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
woda 3 (przegotowana)
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w pomarańczach

W garnku wymieszać wodę z solą peklową ,dodać pokruszone liście laurowe,pieprz ,ziele angielskie,zanurzyć w tym mięso i zostawić tak przykryte w chłodnym miejscu na 4 dni co jakiś czas mięso obracać ,przed pieczeniem za pomocą strzykawki wstrzyknąć w mięso zalewę w której moczyło się mięso,następnie mięso osuszyć polać olejem ,ułożyć w formie i piec w temp.190st ,aż mięso zmięknie od czasu do czasu polewając sosem z pod pieczenia(gdyby sosu było za mało podlać odrobiną wody).
Dokładnie wyszorowaną i sparzoną pomarańczę pokroić w cieniutkie plasterki i dokładnie obłożyć nimi mięso ,mocując je goździkami ,wstawić tak przygotowane mięso do gorącego piekarnika i zostawić tam do 5 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 13.05.2013 19:34
super szyneczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak