Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bitki schabowe w sosie cebulowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 0,5 kg
cebula biała 3 sztuki
czosnek 3 ząbki
woda 0,5 litra
kostka męsna 1 sztuka
mąka 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
smalec (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: bitki schabowe w sosie cebulowym

Mięso kroimy w poprzek włókien (ja zazwyczaj proszę panią w sklepie, żeby pokroiła mi schab na kotleciki) i delikatnie rozklepujemy (bez przesady, bo to nie schabowe), oprószamy delikarnie uubionymi przyprawami (w moim przypadku to mini kosteczka czosnkowa i słodka papryka).
Mięso smażymy z obu stron na złoty kolor, następnie dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek, smażymy chwilę uważając żeby nie przypalić, bo nie ma nic gorszego od przypalonego czosnku.
następnie podlewany bulionem i dusimy razem do momentu aż mięso zmięknie (jakieś 0,5-1,5 godziny).
W trakcie duszenia doprawiamy słodką papryką. jeśli bulion wyparuje można podlać wodą lub bulionem.
Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie i dolewamy do sosu aby go zagęścić. Należy przy tym uważać żeby nie porobiły się grudki. gotujemy jeszcze chwilę i gotowe

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 05.06.2012 13:29
pycha
Tomasz17 14.10.2011 17:08
pychotka
Adamorek 13.09.2011 14:43
wyśmienity schab
Izabela/bella81 12.09.2011 08:52
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak