Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane łódeczki z kminkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 8 szt
żółty ser 10 dag
śmietana 3 łyżki
jajko 2 szt
masło 1 łyżka
kminek 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane łódeczki z kminkiem

Ziemniaki szorujemy, gotujemy 10 min w osolonej wodzie, wyjmujemy, studzimy. Żółty ser ścieramy na tarce. Łyżeczkę kminku rozgniatamy. Ziemniaki przekrawamy na pół i wydrążamy tak by nie uszkodzić skórki. Miąższ ziemniaczany ucieramy ze śmietaną, serem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ziemniaczanego piure. Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i rozgniecionym kminkiem.Mieszamy. powstały farsz nakładamy do wydrążonych ziemniaków, skrapiamy stopionym masłem i posypujemy pozostałym kminkiem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy w nim faszerowane ziemniaki. Zapiekamy ok. 20 min w temp. 190 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 20.05.2013 00:10
smaczne ziemniaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak