Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa piwna z grzankami i rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 4 szt
rodzynki 10 dag
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 op
skórka otarta z cytryny 1 łyżeczka
mleko 2 łyżki
bagietka 1 szt
masło 2 łyżki
sól do smaku
piwo jasne 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa piwna z grzankami i rodzynkami

Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Piwo wlewamy do rondla, dodajemy cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia ale nie gotujemy. Żółtka mieszamy z mlekiem, dodajemy odsączone rodzynki.Mieszając powoli wlewamy do gorącego piwa. Bagietkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gotowe grzanki rozkładamy w bulionówkach lub na talerzach i zalewamy zupą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 22.04.2012 13:43
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak