Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana kapusta z dodatkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta 1 główka średnia
por 4 szt
kostki rosołowe 2 szt
kiełbasa 20 dag
mąka 2 łyżki
żółty ser 25 dag
boczek 25 tłusty
natka pietruszki 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana kapusta z dodatkami

Kapustę oczyszczamy, kroimy w ósemkę i wkładamy do garnka. Pory również oczyszczamy i dodajemy do kapusty. Kostki rosołowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie i zalewamy kapustę i por, tak by były całkowicie zalane.Gotujemy ok. 20 min i kapustę z porami wyjmujemy. Boczek i kiełbasę / ja wykorzystuję to co mam w lodówce/ kroimy w kostkę. Na patelni wytapiamy boczek a następnie dodajemy kiełbasę. Wsypujemy mąkę i podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie powoli wlewamy szklankę wywaru pozostałego po gotowaniu warzyw.Mieszamy i zagotowujemy. Kapustę i pory przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem boczkowo-kiełbasianym. Zapiekamy w piekarniku w temp 180 stopni przez ok. 15 min. . Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze ok. 3 min. Wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak