Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gram
żółtko jajek 3 sztuka
śmietana 54 gram
spirytus 15 ml
olej 0,25 litr
cukier puder 10 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę, żółtka, gęstą śmietanę i spirytus razem łączymy i wyrabiamy masę na gładkie ciasto. Odstawiamy na jakieś pół godziny. Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i nożem kroimy paski o wymiarach: 10 cm na 2 cm. W każdym pasku nacinamy nożem środek i przewijamy jeden koniec ciasta przez drugi. Na rozgrzanym oleju kładziemy po kilka sztuk faworków i smażymy przez chwilę na złoty kolor, potem przewracamy je na druga stronę. Na koniec na talerzu posypujemy faworki cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 04.06.2013 17:27
mniam pychotka
berys18 17.04.2012 10:26
fajne faworki
olkaaa 04.03.2012 11:06
extra
Ada-Gaba 02.03.2012 13:21
b. lubię
Wacław 14.02.2012 10:16
uwielbiam,mniam
Norgiusz 05.02.2012 09:13
ulubione:)
Izabela28 13.01.2012 11:48
lubię faworki:)
Ewelina38 30.12.2011 09:18
dziś będę je robiła .... :)
aacaac 11.11.2011 08:51
fajne
aacaac 11.11.2011 08:51
fajne
Teresa19 26.09.2011 16:35
pyszności
kate.500 21.09.2011 11:27
slodkie pysznosci
GGABI 13.09.2011 22:11
uwielbiam
zdzislawa2 12.09.2011 19:23
mniam :)
Natalia40 12.09.2011 11:38
super
kanu83 11.09.2011 13:33
pycha
Ania67 10.09.2011 21:01
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak