Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makkaroni w sosie śmietanowo-cytrynowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron - grube rurki 250 g
filet z indyka 300 g
sól
marchew 2 sztuki
Pęczek dymki 1 sztuka
olej 2 łyżki
pieprz
bulion drobiowy 1/4 l
śmietana 200 g
sok z cytryny 3 łyżki
Zasmażka: 3 łyżki
natka pietruszki
plasterki cytryny 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Makkaroni w sosie śmietanowo-cytrynowym

Makaron ugotować al dente. Filet pokroić na małe kawałki. Marchew i dymkę oczyścić, marchew pokroić w kostkę a dymkę w plasterki.
Mięso razem z marchewką i dymką obsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem, następnie zalać bulionem. Całość gotować ok.5 min na wolnym ogniu. Dodać śmietanę i sok z cytryny, zagotować, następnie dodać zasmażkę, całość jeszcze raz zagotować.
Makaron odcedzić, osączyć, wyłożyć na półmisek. Makkaroni polać sosem śmietanowo-cytrynowym, ozdobić plasterkami cytryny i natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak