Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z siemieniem lnianym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mąka żytnia 1 szklanka
drożdże 2 dkg
cukier 1 płaska łyżeczka
sól 1 i 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
siemię lniane 1/2 szklanki
woda 1/4 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z siemieniem lnianym

Do ciepłej wody dodać pokruszone drożdże i cukier.Nie mieszać -odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski wymieszać z solą i oliwą.Dodać rozczyn i ziarno siemienia lnianego.Dokładnie wyrobić gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę czasu przykryte czystą ściereczką aby wyrosło.Z ciasta uformować bochenek chleba i przełożyć na blachę.Na bochenku zrobić nacięcia ostrym nożem i zostawić do wyrośnięcia no około pół godziny.Piec przez ok. jedną godzinę w 180 stopniach . Pod koniec pieczenia można spryskać zimną wodą ,wtedy uzyskamy chrupiącą skórkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 07.07.2012 11:39
dobry na trawienie
Katarzyna59 14.05.2012 18:07
nie ma to jak domowy chlebek
smakowita 19.02.2012 22:43
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
iziona 10.09.2011 08:15
Piękny chlebek,zawsze podziwiam ludzi co potrafią piec takie chlebki .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak