Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem cytrynowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4
cukier puder 8 łyżeczek
sok z cytryny 2
skórka z cytryny
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
śmietanka 22% 200 ml
dżem malinowy 5-6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Krem cytrynowy

Cytryny trzeba przelać wrzącą wodą i dobrze wyszorować; najlepiej zrobić to jakieś 2 godziny wcześniej przed robieniem kremu, żeby skórka wyschła i dobrze się ścierała.
Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z 1 cytryny, uważając, aby była to tylko żółta część, bez białego albedo (które jest zaraz pod skórką).
Z obydwóch cytryn wycisnąć sok, przelać do rondelka, dodać do soku żelatynę i podgrzewać na malutkim ogniu, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać utartą skórkę cytrynową.
Białka ubić na sztywną pianę.
Wymieszać z ubitą pianą masę żółtkową i zimny sok z rozpuszczoną żelatyną.
Rozłożyć krem do szklanych pucharków, każdy z nich przykryć folią i włożyć na noc do lodówki.
Przed podaniem podgrzać dżem malinowy, aż się rozpuści, odstawić do przestygnięcia.
(Świeże maliny należałoby przetrzeć przez sito, zostawiając parę sztuk do dekoracji).
Ubić śmietankę na sztywno.
Wyjąć pucharki z kremem z lodówki, udekorować śmietanką i dżemem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak