Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lane kluski paprykowe polane leczem z cukini, kiełbasy śląskiej i papryki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1
pomidory 4
papryka czerwona 4
czosnek ząbki 1
kiełbasa śląska 4
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
jajko 4
woda 2 łyżka
mąka pszenna 8 łyżek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
boczek wędzony 15 dag
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Lane kluski paprykowe polane leczem z cukini, kiełbasy śląskiej i papryki

Kroki postępowania

1
Składniki na leczo kroimy w kostkę.
Krok 1 - Lane kluski paprykowe polane leczem z cukini, kiełbasy śląskiej i papryki foto
2
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy boczek, kiełbasę, pokrojony czosnek, przyprawiamy paprykę słodką i chwilkę dusimy.
Krok 2 - Lane kluski paprykowe polane leczem z cukini, kiełbasy śląskiej i papryki foto
3
Następnie dodaję paprykę i duszę kolejne 3-5 minut.
Krok 3 - Lane kluski paprykowe polane leczem z cukini, kiełbasy śląskiej i papryki foto
4
Na końcu dorzucam pomidory, cukinię. Przyprawiam całość do smaku solą, papryka ostrą i całość duszę sporadycznie mieszając do momentu rozpadnięcia się pomidorów. Papryka i cukinia nie powinny być rozgotowane
Krok 4 - Lane kluski paprykowe polane leczem z cukini, kiełbasy śląskiej i papryki foto
5
Przechodzimy do klusek. Składniki na lane kluski łączę w misce wraz z papryką słodką i dokładnie miksuję kilka minut.
Krok 5 - Lane kluski paprykowe polane leczem z cukini, kiełbasy śląskiej i papryki foto
6
Ciasto powinno być dobrze napowietrzone. Tak przygotowane ciasto wlewamy na gotująca, osoloną wodę.
Krok 6 - Lane kluski paprykowe polane leczem z cukini, kiełbasy śląskiej i papryki foto
7
Ugotowane kluski polewamy wcześniej przyrządzonym leczem. Smacznego.
Krok 7 - Lane kluski paprykowe polane leczem z cukini, kiełbasy śląskiej i papryki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 09.01.2014 17:49
Węgrzy swoje leczo podają z kluseczkami podobnymi do naszych lanych :) Czasami też tak robię :)
Miki 21.05.2012 21:24
super
BernadettaP 05.02.2012 09:59
Ciekawy przepis...
Małgosia6 15.01.2012 12:43
super jedzenie
mirosława4 28.12.2011 17:44
extra!
ankaryba 24.09.2011 19:42
super
Jolanta_P-S 09.09.2011 21:22
lane kluski robiłam zawsze do zupy.
Jolanta_P-S 09.09.2011 21:22
lane kluski robiłam zawsze do zupy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak