zefir z porzeczek

zefir z porzeczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czerwone porzeczki

    40 dkg
  • białka

    2 szt
  • cukier drobny

    1 szkl
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone i umyte porzeczki wkładamy do rondelka, podlewamy lekko woda i rozgotowujemy. Przecieramy przez sito i mieszamy z cukrem tak długo aż się rozpuści. Masę przełożyc do pojemnika po lodach i wstawic do zamrażalnika. Gdy będzie na pół zmrożona (tak aby jeszcze dała się ucierac) delikatnie połączyc z ubitymi na sztywno ze szczyptą soli białkami. Znów wlac do pojemnika i całkowicie zamrozic. Podawac z sosem waniliowym lub bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jolaxa1

12.11.2011 18:21
super

iwona332

18.09.2010 00:39
super

Ela20

24.06.2010 12:19
Chyba spróbuję bo nigdy nie jadłam zefiru.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat