Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier z cukierków kukułek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukierki kukułki 30 dag
mleko skondensowane niesłodzon 1 puszka
czekolada gorzka 1 sztuka
wódka 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Likier z cukierków kukułek

Cukierki zalaewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając (tak, aby cukierki nie przyklejały się do dna garnka). Trzeba uważać, aby nie zagotować, a jedynie rozpuścić cukierki. Do masy z mleka i cukierków dodajemy rozdrobnioną na kostki czekoladę, która też ma się rozpuścić. Jednolitą masę zestawiamy z ognia. Dokładnie mieszamy i studzimy. Ostudzoną masę łączymy z wódką. Już w butelce dokładnie wstrząsamy, aby wszystko się połączyło. Można pić od razu. Ja jednak zawsze odstawiam na conajmniej 24h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolcia_zip 15.09.2011 14:59
Bardzo smaczny i szybko się robi.
Dorota59 09.09.2011 17:05
nigdy nie robiłam a podobno jest bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak