Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zebra

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
olej 3/4 szklanki
woda 1 szklanka
aromat rumowy
kakao 2 łyżki
mąka 2 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: zebra

Kroki postępowania

1
jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i ubijamy mikserem przez parę minut
Krok 1 - zebra foto
2
potem dosypujemy mąkę z proszkiem, wlewamy olej i gorącą wodę, dodajemy aromat i miksujemy na gładką masę
Krok 2 - zebra foto
3
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej mąki i dokładnie mieszamy
Krok 3 - zebra foto
4
tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką, na środek wylewamy 2 łyżki jasnej masy, potem 2 łyżki ciemnej
Krok 4 - zebra foto
5
wlewamy tak na przemian na środek, aż obie masy się skończą
Krok 5 - zebra foto
6
pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut
Krok 6 - zebra foto
7
ciasto zebra
Krok 7 - zebra foto
7
ciasto zebra
Krok 8 - zebra foto
8
ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Krok 9 - zebra foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 09.05.2012 22:15
mniammm
Agnieszka_B 15.09.2011 20:47
Mi nigdy taka ładna zebra nie wyszła....
Iwusia 13.09.2011 20:18
lubię taką zebrę :)
aginaa 10.09.2011 21:59
pyszne musi byc :)
Jolanta_P-S 10.09.2011 19:56
muszę zrobić do kolekcji
BernadettaP 10.09.2011 09:04
Oj, smakowite ciacho:-)
ziutula
ziutula 09.09.2011 15:30
apetyczna ta zebra....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak