Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rosół

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
marche 6 sztuk
por 1 sztuka
seler mały 1 sztuka
cebula biała 2 sztuki
korzeń pietruszki 1 sztula
czosnek 2 ząbli
kapusta 2 liście
sól do smaku
woda 2 litry
kostka rosołowa 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: rosół

Kurczaka podzielić na mniejsze części, opłukać, wrzucić do garnka z wodą.

Warzywa obrać, umyć, w razie potrzeby podzielić na mniejsze części.

Obraną cebulę opalić nad gazem. Wszystkie warzywa oprócz czosnku wrzucamy do garnka, dodajemy sól pieprz i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny. Rosół musi się gotować na minimalnym ogniu, jeśli gotuje się zbyt gwałtownie będzie mętny!!

W czasie gotowania, należy kilka razy do rosołu zajrzeć i pozbierać pływające w nim szumowiny.

Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy czosnek (nie jest to konieczny składnik, ale nadaje fajnego smaczku).

Na końcu należy przecedzić rosół do innego garnka, dodać do niego pokrojoną w plasterki marchewkę i jeszcze raz zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcinek 22.11.2011 07:54
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak