Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie pierogi.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki ok 1 kg
sól
jajko 1
ziemniak 4 średnie
sera białego półtłustego 25 dag
śmietana 12%

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierogi.

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i pognieść ze serem.
Krok 1 - Ruskie pierogi. foto
2
Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać wody, dodać jajko i garść soli.
Krok 2 - Ruskie pierogi. foto
3
Ugnieść ciasto. Podzielić na 2 części, jedną rozwałkować , a drugą przykryć ręcznikiem by ciasto nie wyschło.
Krok 3 - Ruskie pierogi. foto
4
Z rozwałkowanego ciasta powycinać koła. Ja wycinam pokalem od piwa.
Krok 4 - Ruskie pierogi. foto
5
Do formowania pierogów mam taki przyrząd, ale jak ktoś nie ma to po nałożeniu farszu zdusić brzegi i przyciskać widelcem.
Krok 5 - Ruskie pierogi. foto
6
Część pierogów zamroziłam, a część ugotowałam w osolonej wodzie.
Krok 6 - Ruskie pierogi. foto
7
Od momentu wypłynięcia gotować 15-20 minut.
Krok 7 - Ruskie pierogi. foto
8
Dobrze smakują polane kwaśną śmietaną.
Krok 8 - Ruskie pierogi. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 08.12.2012 07:50
ziemniaki są już osolone...
SmacznaPyza 07.12.2012 16:13
nadzienia niczym nie przyprawiasz???

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak