Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziemniaczane kluski z powidłami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 5 szt
mąka 3 łyżki
jajko 1 szt
masło 1 łyżki
powidła śliwkowe 3 łyżki
oliwa 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: ziemniaczane kluski z powidłami

Ziemniaki gotujemy w mundurkach,obieramy i mielimy,do tego dodajemy mąkę roztrzepane jajko masło i sól.Wyrabiamy ciasto,formujemy szeroki wałek i kroimy na plastry .Na środku robimy wgłębienie nakładamy gęste powidła śliwkowe,zlepiamy i formujemy płaszczoną kulkę.Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub podać do duszonego mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 10.10.2011 00:18
nie próbowałam
Jaheira11 13.09.2011 23:49
pyszności
aginaa 11.09.2011 17:42
smaczne
Dorota59 09.09.2011 17:15
z powidłami nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak