Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sotniaki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 i 1/2 szklanki
zsiadłe mleko ok 6-7 łyżek
sól 1 szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1 czubata łyżka
jajko 1 sztuka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Sotniaki

Mąkę przesiać do miski lub stolnicę. Wbić jajko, dodać sodę, sól i zsiadłe mleko i zagnieść ciasto. Mleka dodajemy tyle, by ciasto było elastyczne i luźne. Ciasto uformować w długi i gruby wałek. Odcinać plastry ciasta i formować rękoma placuszki. Smażyć na patelni na rumiano. Jeśli w placuszkach pojawią się dziurki i będą takie \"poprzestrzelane\" to wyrosną puszyste pagórki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak