Suflet krewetkowy

Suflet krewetkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masła

    50 g
  • krewetek ( świeżych lub rozmro

    70 g
  • mąki pszennej

    25 g
  • mleka 2%

    225 ml
  • jajka

    2 szt
  • koperek

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • cytryna

    1 szt
  • pikantna mieszanka przypraw

    1 szczypta
  • pomidory suszone

    1 z bazylią
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozpuszczamy 25 g masła. Krewetki oczyszczone skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pikantną mieszanką przypraw. Krewetki przekładamy na patelnię i smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

W osobnym rondelku roztapiamy 25 g masła. Dodajemy mąkę intensywnie mieszając i trzymamy 1 minutę. Zdejmujemy z ognia ciągle mieszając i dodajemy stopniowo mleko i ponownie dajemy na gaz. Mieszamy aż sos zgęstnieje.

Krewetki rozdrabniamy w szatkownicy Triblade razem z 3 gałązkami koperku i wlewamy do nich sos i dodajemy żółtka jajek.

Białka ubijamy z szczyptą soli trzepaczką Triblade i następnie delikatnie mieszamy z resztą masy.

Przekładamy do nasmarowanych masłem koklików.

Pieczemy w 200 C około 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

artur7

09.09.2011 18:16
mniam

suzana

08.09.2011 17:02
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat