Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z kruszonką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 i 1/2 szklanki
margaryna Kasia 5 dkg
cukier drobny 3/4 szklanki
mąka pszenna 4 szklanki
jajko 4 sztuki
mąka pszenna 1 łyżka do rozczynu
kruszonka
margaryna Kasia 3 dkg
mąka pszenna 4 łyżki
cukier drobny 4 łyżki
cukier waniliowy 1 op.
budyń śmietankowy 1 op.
drożdże świeże 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z kruszonką

Mleko podgrzać z cukrem i margaryną.Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i 1 łyżkę mąki .Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Do misy wbić jaja, ubić mikserem i dodać rozczyn.Wymieszać i stopniowo dodawać przesianą mąkę. Chwilkę wyrabiać drewnianą łyżką i odstawić ciasto okryte czystą ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Do miski włożyć margarynę,cukier,mąkę,cukier waniliowy i proszek budyniowy.Palcami wyrobić kruszonkę i posypać ciasto. Po 20 minutach włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni i piec przez ok. 30-35 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 28.07.2013 11:21
fajniutka,
Kas2 05.09.2012 22:15
ale pięknie wyrosła
PaniMISIOWA 04.05.2012 17:35
wspaniałe te Twoje wypieki
smakowita 24.02.2012 20:51
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
marchewka 22.10.2011 23:47
uwielbiam drożdżóweczki
Henryka2 08.09.2011 20:58
Jak pięknie wyrośnięte! Uwielbiam takie cisto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak