Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Steki z dzika

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

steki z dzika 2 plastry
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
wódka 1 kieliszek
rosół z kury Kucharek 4 łyżka
sól 1 szczypta
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt. rozgniecionych
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
goździki mielone 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Steki z dzika

Marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 6 rozgniecionych jagód jałowca, szczypta mielonych goździków, sól, pieprz czarny mielony Prymat.
Składniki marynaty należy połączyć, a następnie włożyć do niej na kilka godzin mięso. Po wyjęciu z marynaty mięso osączyć i obsmażyć po kilka minut z każdej strony na rozgrzanym maśle z olejem. Steki zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Do tłuszczu na patelni wlać wódkę, rosół i 3-4 łyżki marynaty. Gotować kilka minut aż część sosu wyparuje a reszta zgęstnieje. Sos doprawić solą i pieprzem. Steki włożyć do sosu i trzymać w nim kilka minut. Przed podaniem podgrzać. Podawać z kluskami kładzionymi lub kopytkami. (2 porcje)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 22.01.2012 06:54
nie jadłem jeszcze
treonina 03.10.2011 12:23
Gdzie można kupić dziczyznę?
Teresa19 21.07.2011 18:05
super,ale skąd wziąć dzika
agnieszka214 20.07.2011 16:56
gdzie złaac dzika
agnieszka214 20.07.2011 16:56
gdzie złaac dzika
Iwona51
Iwona51 19.07.2011 00:09
pycha
kriso 03.06.2011 10:38
fajny przepis
iza15 08.05.2011 22:57
ale jedzonko- mniam
Bart 08.05.2011 22:36
zapowiada się bardzo smacznie
Małgorzata106 27.04.2011 19:33
pycha
gosia561 20.04.2011 10:25
konktretne
novita26 28.03.2011 10:51
super
gosia561 25.03.2011 15:18
dziczyzna to jest to
nikusonka 16.02.2011 23:34
chciałabym spróbować:)
AgaS10 05.02.2011 12:10
oryginalnie:)
Tika4444 03.02.2011 08:47
nigdy nie jadłam mięsa z dzika
szajba2 26.12.2010 15:02
z dzikami trzeba ostrożnie
mundek1011 22.12.2010 22:08
super!
mundek1011 22.12.2010 22:08
super!
mundek1011 22.12.2010 22:08
super!
mundek1011 22.12.2010 22:08
super!
Babciagramolka 16.12.2010 10:23
Dziczyzna jak jest dobrze zamarynowana potrawfi być rarytasem
bami 06.11.2010 10:53
Jeden raz w życiu jadłam dziczyznę i była źle przygotowana, bo twarda i włóknista. Jakoś mnie to odrzuciło, ale po kilku latach mam ochotę sama coś zrobić tylko właśnie...skąd wziąć dziczyznę? :O sama nie upoluję :P
rakow2
rakow2 24.09.2010 04:49
tylko dzików w lasach coraz mniej
Jaheira11 23.09.2010 14:17
uwielbiam dziczyznę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak