Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 3 szklanki
cukier kryształ 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
margaryna 125 gram
śmietana 12% 3 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 do smaku
cukier puder 1 do smaku
jabłko kwaśne 7 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Wysypujemy na stolnicę mąkę, proszek do pieczenia i cukier dodajemy margarynę i razem kroimy na drobno. Następnie dodajemy jajko i śmietanę, zagniatamy ciasto i wkładamy na kilka godzin do lodówki - ale nie koniecznie. Smarujemy formę do pieczenia olejem ( ja używam tortownicy o średnicy 25cm ) i wysypujemy bułką tartą. Kładziemy na spód rozwałkowaną połowę ciasta i wykładamy na nią świeże, obrane ze skórki starte jabłka na tarce o grubych oczkach ( jabłka najlepiej nadające się na szarlotkę to antonówki) i posypujemy cynamonem. Na jabłka ścieramy drugą połowę ciasta na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 - 190 stopni godzinę czasu jeżeli szarlotka nie jest po tym czasie przyrumieniona to możemy jeszcze piec ok 10 min. Po lekkim wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem . Ciepłą szarlotkę można podawać z lodami. Życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak