Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z kruchego ciasta z mięsem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 2/3 szklanki
masło 1/2 kostki
jajko 1 szt
śmietana gęsta 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
sól
Farsz:
cebula 1 szt
masło 2 łyżki
mięso mielone drobiowe 40 dkg
jajko 1 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól
pieprz
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z kruchego ciasta z mięsem

Mąkę siekamy z mocno schłodzonym masłem solą jajkiem,śmietaną aż powstaną drobne grudki ,potem szybko zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki.Jajka gotujemy na twardo.Na maśle dusimy drobno pokrojoną cebulę i mieszamy ją z mięsem mielonym,dodajemy drobno pokrojone jajko,natkę i doprawiamy do smaku solą pieprzem,majerankiem mieszamy i podsmażamy.Ciasto wałkujemy wycinamy krążki nakładamy ostygnięty farsz dokładnie zlepiamy brzegi,smarujemy je roztrzepanym jajkiem układamy na blasze i wstawiamy na 20 min do rozgrzanego piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 07.04.2012 17:51
swietne
owca441 07.04.2012 17:51
swietne
Krystyna32 25.10.2011 14:53
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak