Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paluchy z kminkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 50 g
mleko 500 ml
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka
żółtko jajek 2
kminek Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
oliwa 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: paluchy z kminkiem

Rozczyn najwygodniej jest przygotować w sporej misce. Drożdże rozkruszamy,dodajemy trochę mąki, cukier i około pół szklanki ciepłego mleka, mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Do zaczyny dodajemy mąkę, sól, i oliwę i dokładnie wyrabiamy. ciasto ma być gładkie i \"odchodzić od ręki\". jeśli za bardzo się klei podsypujemy je mąką.

Ciasto zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Następnie odrywamy z ciasta sporą garść, i rolujemy formując podłużne paluchy.

Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym żółtkiem i obsypujemu kminkiem i solą marską ( osoby, które nie lubią kminku mogą posypać suszonymi ziołami).

Pieczemy w temperaturze 220 stopni aż do zezłocenia (średnio 10 minut)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 14.06.2012 10:17
Świetna przekąska.
Magda60 15.05.2012 14:37
polecam, sa super
leonkot 04.03.2012 09:47
dziękuję za miłe komentarze
SylwiaMagdaSabin 22.11.2011 12:14
pyszne
Adamorek 18.10.2011 13:29
dobra przekąska
Adamorek 18.10.2011 13:29
dobra przekąska
ziutula
ziutula 11.09.2011 15:57
ja takie lubię do barszczu...
GGABI 08.09.2011 22:24
super są w smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak