Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka na cieście francuskim pod kołderką z jajka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczakapojedyncza) 1 sztuka
ciasto francuskie 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
jajko 12 sztuk
papryka biała 1 sztuka
sól do smaku 1 szczypta
pieprz do smaku 1 szczypta
olej 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
jajko 1 do posmarowania ciasta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka na cieście francuskim pod kołderką z jajka

Pierś kroimy w małą kostkę, czosnek kroimy w cienkie plasterki,przekładamy kurczaka z czosnkiem do pojemnika, przyprawiamy, dodajemy olej, mieszamy. Dajemy na rozgrzaną patelnie - podsmażamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, kroimy paprykę w kostkę, podsmażamy razem z kurczakiem. Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.
Ciasto rozwijamy, szklanką wykrawamy kółka (u mnie wyszło 24szt.) Rozgrzewamy piekarnik do 180*C; kółka nacinamy, papier do pieczenia rozkładamy na blachę, dajemy na niego ciasto i pieczemy około 15 minut.
W miedzy czasie smażymy jajka. Przekładałam na talerz, potem wycinałam kółka - tak aby były tej samej wielkości co ciasto.
Na gotowe placki nakładamy łyżeczką kurczaka przykrywamy drugim ciastem i na niego układamy jajko. Dekorujemy pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 07.04.2012 14:16
Ale to śliczne!
cooleczka 15.03.2012 17:29
świetny pomysł :)
eli82 01.12.2011 17:39
mniam mniam
iziona 08.09.2011 07:29
Cudnie i zachęcająca wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak