Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe kulki rybne w occie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kg ryby mrożonej w kostce (ale moze byc w filetach) mintaj lub morszczuk
jajko
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia
octu spirytusowego 1/2 szkl.
1 litr wody
2 cebule
marchewka
cukier 3 łyzki
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 szt.
ziele angielskie 4-5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe kulki rybne w occie

Bułkę namoczyć w wodzie po chwili odcisnąć. Rybe zmielić razem z odcisnięta bułką, pokrojona w kostkę cebulą, czosnkiem. Do masy dodac jajko przyprawić solą, pieprzem, jeżeli masa jest za luźna mozna dosypac bułki tartej. Wszystko razem dobrze wymieszać. Formowac kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczac w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do brazowego koloru.

W międzyczasie zrobic zalewe. Wodę zagotować, dodac cukier, ziele i liść laurowy. zagotować. Dodac cebule pokrojona w piórka oraz marchewke w plasterkach. Odstawić do ostygnięcia. Gdy zalewa bedzie chlodna zalać nią kulki rybne. Odstawić całosć dzień do lodówki, bo musi przejść smakiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elzbietar64 24.04.2012 23:48
ciekawe
Ewa104 30.07.2010 17:50
Lubię ryby w takiej zalewie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak