Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśnikowa zapiekanka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna szklanka
jajko
mleko szklanka
woda 0,5 szklanki
olej 1 łyżka
sól szczypta
czosnkowe serki twarożkowe 2
śmietana 2 łyżki
szczypiorek pęczek
sól
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mleko szklanka
śmietana szklanka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 szklanki
sól, pieprz
masło do wysmarowania naczynia 1 łyżka
ser żółty 5-7 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnikowa zapiekanka

by przygotować ciasto naleśnikowe miksujemy mąkę z jajkiem oraz mlekiem i wodą.
Na koniec wlewamy do ciasta olej, wsypujemy sól i jeszcze raz miksujemy.
Ciasto powinno poczekać na smażenie ok. 15 minut.
Zawartość oleju w cieście powoduje, że używamy odrobiny tłuszczu tylko do pierwszego
naleśnika.
Po usmażeniu wszystkich placków układamy je na talerzu i zawijamy w torbę plastikową.
Twarożki mieszamy ze śmietanką i posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku.
Naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w rulony.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy do niego ruloniki.
W garnuszku rozgrzewamy masło na sos.
Kiedy się rozpuści, dodajemy mąkę i dobrze mieszamy.
Zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy zimnym mlekiem, a następnie śmietanką na gładki
jednolity sos.
Podgrzewamy go jeszcze doprawiając gałką muszkatołową, a kiedy się zagotuje także solą i
pieprzem.
Zdejmujemy z ognia i polewamy sosem naleśniki w naczyniu żaroodpornym.
Całość posypujemy serem żółtym i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180 stopni.
Na początku naczynie powinno być przykryte, ale po kilku minutach pokrywkę zdejmujemy, żeby
ser ładnie się zapiekł.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak