Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pod pierzynka w winnym sosie ze szpinakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszennej 1 szkl.
1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej
jajko
sok z cytryny
sól
pieprz
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
olej do smażenia
250 g szpinaku w lisciach (u mnie mrożony)
masło
2 ząbki czosnku
chlust wina białego
cebula 2
1/3 szkl. wina czerwonego wytrawnego
słodka i ostra papryka
troche soku z cytryny
puszka pomidorów krojonych w zalewie
koncentrat 2-3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pod pierzynka w winnym sosie ze szpinakiem

Ryby odsaczamy, przyprawiamy sola, pieprzem najlepiej białym, oraz cytrynowym i sokiem z cytryny. Odstawiamy zeby przeszły smakiem przypraw. Z maki, wody, jajka, ciut soli mieszamy ciasto, Odstawiamy na jakies 30 minut zeby ładnie \"odpoczeło\".
W duzym rondlu rozgrzewamy olej tyle zeby ryby mogly sie smażyc w głebokim oleju. Ryba do ciasta i na tłuszcz, jakies 4-6 minut smazenia i jest gotowa. Odasaczamy na papierowym reczniku.

Szpinak podmażny na maśle z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu i chlustu białego pólwytrawnego wina.

Robimy sos. Cebule w kostke, czosnek przeciskamy, wrzucamy na olej i szklimy. Uwaga zeby sie nei przypaliło bo wtewdy sos bedzie gorzki. Dodajemy koncetrat i pomidory, wino, mieszamy, chwile dusimy. Przyprawiamy sola, pieprzem, paprykami i cytryną. Odstawiamy z ognia. Nastepnie malakserem wszystko mietolimy na głądka mase (jelsi ktos woli mneij przemielony zeby czusc bylo kawalki cebuli to prosze bardzo).Sos zmieni kolor na jaśniejszy. Mozna posypac go zieleninka. I doprawic wg walsnego gustu jesli jest taka potrzeba.

Na dno formy do zapiekania wysmarowanej masłem kładziemy szpinak, na to dorsza usmażonego w ciescie. Na to warstwa sosu pomidorowo-winnego i warstwa sera edamskiego startego. Wstawiamy do piekarnika na 180 do czasu az ser sie stopi. Gotowe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 12.06.2013 08:58
moja ulubiona rybka
danusia19671 30.05.2012 15:23
smaczniutkie
Jolanta40 06.10.2011 20:31
rewelacyjne
jasiek 21.01.2011 23:48
mniam
Emilia22 23.09.2010 17:11
wygląda świetnie
bogumiła3 17.09.2010 19:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak