Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort czekoladowo kajmakowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bezy 30 dkg
śmietana 30% 400 ml
mascarpone 250 gram
czekolada 80% 200 gram
kakao do posypania
amaretto
kajmak 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: tort czekoladowo kajmakowy

Zaczynamy od zrobienia lekkiego musu czekoladowego. Można zacząć dzień wcześniej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Można dodać odrobinę likieru. Schładzamy w lodówce przez 3-4 godziny, najlepiej zostawić na noc, następnie ubijamy tak długo aż powstanie lekki krem.

Masę kajmakową dokładnie miksujemy z serkiem mascarpone. Można też użyć nisko słodzonego mleka skondensowanego w puszce, ale wtedy trzeba je gotować przez około 3 godziny w kąpieli wodnej, żeby zgęstniało.

W tortownicy układamy spód z bez, można też użyć spodów bezowych. Wykładamy masę kajmakową, na to wędruje kolejna warstwa bez i mus czekoladowy. Wykańczamy gorzkim kakao.
Schładzamy jeszcze dwie godziny.

Jest to deser raczej dla dorosłych, gorzka czekolada równoważy słodycz kajmaku. Rewelacyjnie komponuje się z kawą. Masę kajmakową można zastąpić kremem kawowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 10.11.2011 10:08
Ale słodyczy! Lubię wszystko osobno to razem też powinno być smaczne ;)
kochanyptysiu 27.09.2011 08:23
pycha
jasiek 18.09.2011 13:25
wyśmienity
gosia47-47 07.09.2011 16:04
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak