Stek w pieprzu grubo mielonym

Stek w pieprzu grubo mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • stek wołowy

    4 szt
  • roztarty czosnek

    2 ząbki
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • koniak

    60 ml
  • białe wino

    125 ml
  • bulion wołowy

    125 ml
  • lekko rozgniecione ziarena zielonego pieprzu

    2 łyżki
  • kwaśna śmietana

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek. Powstałą marynatą natrzeć steki z obu stron, a następnie obtoczyć w grubo mielonym czarnym pieprzu Prymat i odstawić na 15 minut. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni i usmażyć na niej steki wedle własnych upodobań (pamiętajmy, że krwisty stek otrzymamy wysmażając mięso po 1 minucie z każdej ze stron, wersję „medium” po 2-3 minutach, a stek „well done” uzyskamy po 5-6 minutach smażenia każdej ze stron). Usmażone steki zdjąć z patelni, szczelnie owinąć folią aluminiową i odstawić.
W międzyczasie przygotować sos: do tłuszczu pozostałego ze smażenia dodać koniak i wino, wymieszać. Następnie dodać bulion, śmietanę oraz zielony pieprz i gotować do momentu zgęstnienia sosu.
Steki podawać z aromatycznym sosem oraz ugotowanymi na parze ziemniakami lub bukietem sałat.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kriso

13.03.2011 18:22
ciekawy przepis

Mariolka1

10.02.2011 20:52
pyszne

AgaS10

05.02.2011 11:53
pycha:)

szajba2

26.12.2010 15:01
w cienko mielonym też może być dobry

Babciagramolka

16.12.2010 10:22
Zielony pieprz jest dodkonały - mięsko tak doprawione to pychotka

Jaheira11

26.10.2010 19:06
super-warto wypróbować1

Magdalena80

26.10.2010 19:00
brzmi ciężko ale pewnie dobrze smakuje...

buksiak12

28.08.2010 10:43
fajny przepis

Dorota71

28.08.2010 09:16
przepis warty wypróbowania

Emilia22

28.08.2010 08:36
muszę wypróbować ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat