Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
masło 2 łyżki
spirytus 2 łyżki
kwaśna śmietana
cukier waniliowy 1 sztuka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Zimny tłuszcz posiekać z cukrem waniliowym i mąka ,dodać spirytus i tyle śmietany ,aby dało się zagnieść ciasto jak na makaron,zagniecione ciasto ubić wałkiem ,zawinąć w folie i schłodzić w lodówce około 2 godz.
Ciasto cienko rozwałkować ,pociąć w rąby i zwinąć jak tradycyjne faworki,smażyć w głębokim tłuszczu ,po usmażeniu posypać cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Niebieska 23.02.2014 11:39
bardzo smaczny deser
Emilia22 07.09.2011 08:37
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak