Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z gruszkami .

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 40 dag
cukier 10 dag
cukier waniliowy 1 sztuka
mleko 200 ml
masło 17 dag
jajko 1 sztuka
DODATKOWO:
gruszki 1 kg
dżem morelowy 1/2 szklanki
sok cytrynowy 4 łyżki
cukier puder
drożdże suche 7 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z gruszkami .

W misce wymieszać mąkę z cukrem,drożdżami ,dodać podgrzane mleko,jajko i 5 łyżek stopionego masła (resztę masła zamrozić),wyrobić gładkie ciasto,odstawić do wyrośnięcia na około 40 min,po tym czasie ponownie krótko wyrobić ,przełożyć do wysmarowanej blaszki i odstawić na kolejne 30 min.

Gruszki obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze części ,skropić sokiem cytrynowym i ułożyć na placku ,posmarować je cienką warstwą dżemu morelowego.
Pozostałe masło wyjąć za zamrażarki i zetrzeć na wiórki,posypać tym ciasto.
Piec 40 min w 175st.

Ciasto można dodatkowo posypać przed pieczeniem kruszonką zrobiona z ulubionego przepisu .
Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 07.09.2011 11:48
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak