Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z boczkiem i migdałami
Na patelnię wlej olej, wrzuć mielone mięso, rozgnieć je widelcem i smaż, mieszając ok. 15 min. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
Żółty ser zetrzyj na tarce, boczek pokrój w drobną kostkę, wymieszaj. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Dodaj je do boczku i sera, oprósz solą i pieprzem. Dorzuć ostudzone usmażone mięso. Całość wymieszaj i odstaw na 10 min.
Ciasto rozwałkuj, wykrawaj z niego kwadraty o wymiarach 10 cm na 10 cm. Układaj trochę farszu na każdym kwadracie ciasta i formuj podłużne pierogi. Zlepiając ciasto, zrób falisty brzeg. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i posyp resztą płatków migdałowych. Piecz w temp. 180 stopni, aż pierogi staną się złociste ok. 30 min. Sałatę ułóż na talerzach, a na niej gotowe ciepłe pierogi. Udekoruj szczypiorkiem.