Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z boczkiem i migdałami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 10 dag
jajko 1 szt.
serek naturalny 25 dag
sok z cytryny 1 łyżeczka
żółty ser 20 dag
mięso mielone wołowo-wieprzowe 20 dag
olej 1 łyżka
sól
migdały w płatkach 10 dag
liście sałaty do dekoracji
szczypior do dekoracji
boczek wędzony 25 chudy

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z boczkiem i migdałami

Na stolnicę wysyp całą przesianą mąkę, dodaj masło, jajko, serek naturalny, sok z cytryny oraz szczyptę soli. Połącz składniki, wyrabiając gładkie ciasto. Odstaw w chłodne miejsce.
Na patelnię wlej olej, wrzuć mielone mięso, rozgnieć je widelcem i smaż, mieszając ok. 15 min. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
Żółty ser zetrzyj na tarce, boczek pokrój w drobną kostkę, wymieszaj. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Dodaj je do boczku i sera, oprósz solą i pieprzem. Dorzuć ostudzone usmażone mięso. Całość wymieszaj i odstaw na 10 min.
Ciasto rozwałkuj, wykrawaj z niego kwadraty o wymiarach 10 cm na 10 cm. Układaj trochę farszu na każdym kwadracie ciasta i formuj podłużne pierogi. Zlepiając ciasto, zrób falisty brzeg. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i posyp resztą płatków migdałowych. Piecz w temp. 180 stopni, aż pierogi staną się złociste ok. 30 min. Sałatę ułóż na talerzach, a na niej gotowe ciepłe pierogi. Udekoruj szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 11.04.2012 15:43
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak