Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijańce z szynką i jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
mleko szklanka
jajko 2
sól
olej łyżka
natka pietruszki do dekoracji
masło 2 łyżki
Goździki całe Prymat 5
szynka 8 plastrów
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijańce z szynką i jabłkami

Do białek z jajek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Do miski wsypać przesian mąkę, dodać żółtka, mleko, wodę, olej, sól i wumieszać mikserem na gładką masę. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać ( ciasto powinno mieć konsystencję gęstej smietany). Jeśli okaże się za rzadkie - dodać mąki, jeśli za gęste - dodać mleka. Miskę z ciastę przykryć ściereczką i odstawić na 30min.
Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W rondelku stopić masło, dodać pokrojone jabłka, goździki i dusić na małym ogniu ok. 10min.cały czas mieszająć.
Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewać porcję ciasta. Za każdym razem przed smażenie ciasto zmieszać. Smażyć z obu stron.
Na każdy naleśnik włożyć masę jabłkow, plaster szynki i zawinąć w kopertę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak